Chikamatsu monogatari - Mizoguchi, Kenji, 1898-1956; Hasegawa, Kazuo, 1908-1984; Kagawa, Kyoko; Shindo, Eitaro, 1899-1977 (Ταινιοθήκη του Σινεμά ;, 1954)
Με επίκεντρο έναν απαγορευμένο έρωτα και μία συναρπαστική ιστορία εγκλήματος και τιμωρίας, ο Μιζογκούτσι παραδίδει με τους Σταυρωμένους εραστές ένα οδοιπορικό στις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης μοίρας. Μέσα από την πορεία των δύο εραστών προς την τελική σταύρωση, όπως επιβάλλεται από έναν απάνθρωπο νόμο, αγιοποιεί τη δύναμη της αγάπης και εξυμνεί την προσπάθεια του ανθρώπινου είδους να ξεπαρνά τα μέτρα της θνητής του υπόστασης.