Ugetsu monogatari - Mizoguchi, Kenji, 1898-1956; Mori, Masayuki, 1911-1973; Kyo, Machiko, 1924-2019; Tanaka, Kinuyo, 1909-1977 (Ταινιοθήκη του Σινεμά ;, 1953)
Στην Ιαπωνία του 16ου αιώνα, δύο φιλόδοξοι αγρότες επιθυμούν να αλλάξουν την τύχη τους. Ο αγγειοπλάστης Genjuro αποφασίζει να πάει στο Κίοτο και να πουλήσει τα εμπορεύματά του, ενώ ο γαμπρός του Tobei αποφασίζει να γίνει Σαμουράι. Εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου, το χωριό τους σύντομα καταστρέφεται από τους επιδρομικούς στρατούς και ο Genjuro επιζεί ως εκ θαύματος. Και οι δύο παίρνουν τις γυναίκες τους και κατευθύνονται προς την πόλη.