Πολιτικές (επανα)δρομολόγησης για ιδιοτελείς χρήστες : - Αγαθοκλέους, Στυλιανή (2008)
Χαρακτηριστικό του Διαδικτύου είναι η έλλειψη μιας κεντρικής διαχειριστικής αρχής ικανής να επιβλέπει την χρησιμοποίηση των διαμοιραζόμενων πόρων και να επιβάλλει κανόνες για την διαχείριση τους. Για τον λόγο αυτό, οι χρήστες του δρούν αυτόνομα και εγωιστικά με το μόνο που να τους ενδιαφέρει είναι να μην υπόκεινται καθυστερήσεις. Είναι γεγονός ότι δρομολογούνται καθημερινά εκατομμύρια πακέτα στο διαδίκτυο και υπάρχει υψηλή συμφόρηση σε κάθε είδους συνδέσης μεταξύ τερματικών και εξυπηρετητών. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των πακέτων που περνούν από μια σύνδεση, τόσο μεγαλύτερη είναι και η καθυστέρηση που υφίστανται οι χρήστες που την χρησιμοποιούν. Κάθε χρήστης προσπαθεί να δρομολογήσει τα πακέτα του από μία σύντομη διαδρομή ανάμεσα στην αφετηρία και τον προορισμό του. Όταν διαπιστώσει ότι αυτά δεν ακολουθούν μια συντομότερη διαδρομή, τα επαναδρομολογεί σε κάποια συντομότερη, ως αποτέλεσμα να αυξάνει την καθυστέρηση που υφίστανται τα πακέτα άλλων χρηστών, οι οποίοι με τη σειρά τους προχωρούν σε επαναδρομολόγηση των δικών τους πακέτων κ.ο.κ. Μια καλή πολιτική επαναδρομολόγησης θα φρόντιζε κατάλληλα έτσι ώστε να μην χρειάζεται οι χρήστες να επαναδρομολογούν τα πακέτα τους λόγω υψηλής καθυστέρησης, πολλές φορές, εώς ότου να βρούν ένα μονοπάτι που θα τους παρέχει την ελάχιστη καθυστέρηση. Το έργο της, είναι κατά κάποιο τρόπο να εμποδίσει την δημιουργία συμφόρησης σε ένα δίκτυο που δεν υπάρχει κάποιος διαχειριστής που να συντονίζει τους χρήστες και ο κάθε ένας δρά εγωιστικά. Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήσαμε, υλοποιήσαμε και αξιολογήσαμε την αποδοτικότητα δύο πολιτικών επαναδρομολόγησης σε διάφορες τοπολογίες δικτύων με ικανοποιητικό αριθμό χρηστών.