Μελέτη, παρακολούθηση και επεξεργασία ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβόλίας σε ασύρματα τηλεπικοινωνιακά περιβάλλοντα : - Νικολάου, Δημήτριος Γ. (2009)
Οι ασύρματες επικοινωνίες αποτελούν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έναν από τους πλέον γοργά αναπτυσσόμενους τεχνολογικούς τομείς. Μία σειρά από συστήματα ασυρμάτων επικοινωνιών, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την κυψελωτή τηλεφωνία και τα ασύρματα τοπικά δίκτυα, έχουν ήδη επιδράσει καθοριστικά στον τρόπο που επικοινωνούμε και συνδιαλλασσόμαστε, ενώ στο όχι μακρινό μέλλον καινούργια συστήματα, όπως για παράδειγμα τα ασύρματα αδόμητα δίκτυα και τα ασύρματα δίκτυα αισθητήρων, αναμένεται να αλλάξουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά μας.Υπάρχουν όμως συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου λόγω της χρήσης όλων αυτών των τεχνολογιών; Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να προστατευθούμε από πιθανές επιπτώσεις; Υπάρχουν σαφή επιστημονικά δεδομένα που να τις αποδεικνύουν; μπορούμε κάθε ώρα και στιγμή να γνωρίζουμε τιμές της Η/Μ ακτινοβολίας; Η συγκεκριμένη μεταπτυχιακή εργασία έχει σαν στόχο να παρουσιάσει ολοκληρωμένες απαντήσεις σε μια σειρά από τα συναφή ερωτήματα. Αποτελείται από την εισαγωγική θεωρία της μη Ιοντίζουσας Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας και τις πιθανές συνέπειές της στην ανθρώπινη υγεία και αφετέρου από τα αποτελέσματα μιας διαδραστικής εφαρμογής για μετρήσεις της έντασης του Ηλεκτρομαγνητικού Πεδίου στην ευρύτερη περιοχή του ανατολικού Αιγαίου.Πιο αναλυτικά στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγική αναφορά σε διάφορες κρίσιμες έννοιες οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση της ορολογίας που χρησιμοποιείται στη παρούσα εργασία. Συγκεκριμένα, εξετάζονται οι έννοιες των πεδίων, αναλύεται ο δείκτης SAR ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύεται η σημασία του, παρουσιάζεται η έννοια του ιοντισμού και η επιμέρους κατηγοριοποίησή του, ενώ τέλος παρουσιάζονται οι διαφορές μεταξύ των πηγών της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.Στη συνέχεια το δεύτερο κεφάλαιο πραγματεύεται τις βιολογικές επιδράσεις της Η/Μ ακτινοβολίας, με συμπεράσματα που προέκυψαν από ανθρώπινες μελέτες αλλά και από μελέτες σε πειραματόζωα.Σε συνέχεια του προηγούμενου κεφαλαίου, το τρίτο κεφάλαιο έχει στόχο να ομαδοποιήσει τις απόψεις από διάφορους αξιόπιστους φορείς ανά τον κόσμο, σχετικά με τις συνέπειες της Η/Μ ακτινοβολίας.Το τέταρτο κεφάλαιο είναι ουσιαστικά η αναφορά στην ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική νομοθεσία για τα θεσμοθετημένα όρια. Παρουσιάζονται και αναλύονται όλοι οι νόμοι που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία του κοινού, μέσω τον αρμόδιων επιτροπών, τους οποίους έχει υιοθετήσει και η Ελλάδα με σαφώς αυστηρότερα κριτήρια.Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας, περνάμε πλέον στην παρουσίαση της εφαρμογής, παρέχοντας πλήρη ανάλυση της μελέτης αλλά και μιας σειράς τεχνικών θεμάτων της υλοποίησης. Παράλληλα γίνεται αναφορά και στις κινητές μετρήσεις που διεξήχθησαν.