Ιδιωτικότητα στα πληροφοριακά συστήματα υγειας και στον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενή : - Τσιάλα, Έλλη (2008)
Τα πληροφοριακά και επικοινωνιακά συστήματα έχουν εισχωρήσει στον χώρο της υγείας καθώς σταδιακά αντικαθιστούν τα παραδοσιακά συστήματα συλλογής και αποθήκευσης πληροφοριών, τα οποία βασίζονταν σε χειρόγραφους φακέλους ασθενών. Όμως, η ευκολία με την οποία τα δεδομένα μπορούν να επεξεργαστούν σε ένα πληροφοριακό σύστημα υγείας και ιδιαίτερα σε ένα σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών φακέλων ασθενών, δημιουργεί ζητήματα που άπτονται στο δικαίωμα της ιδιωτικότητας. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των ζητημάτων αυτών και η ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης στον τομέα των πληροφοριακών συστημάτων υγείας δίνοντας έμφαση σε τέσσερεις κύριους άξονες: στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας αυτών στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους στην Ελλάδα, στις διεθνής προσπάθειες προτυποποίησης και τέλος στις τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στην παγκόσμια βιβλιογραφία σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας στο χώρο των πληροφοριακών συστημάτων υγείας και ιδιαίτερα των συστημάτων διαχείρισης ηλεκτρονικών φακέλων ασθενών. Στη συνέχεια, όλοι οι παραπάνω τομείς αξιολογούνται σε μια προσπάθεια εξαγωγής συμπερασμάτων σχετικά με την επάρκεια και την αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά στην προστασία της ιδιωτικότητας των ασθενών. Τα συμπεράσματα αυτά καθώς και προτάσεις για περαιτέρω έρευνα παρουσιάζονται στο τελευταίο μέρος της εργασίας.