Αξιοποίηση ασύρματων δικτύων τηλεπικοινωνιών για τον προσδιορισμό περιβαλλοντικών παραμέτρων : - Σαμπράκος, Αντώνιος (2009)
Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η εύρεση της συσχέτισης μεταξύ ρυθμού βροχοπτώσεως και της μείωσης ισχύς στην τάση των ασυρμάτων δικτύων με τη χρήση laser-link. Σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία η πτώση της ισχύς της τάσης στις τηλεπικοινωνίες όπως σαυτή των Radar οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παραμέτρους. Για την εύρεση της σχέσης του ρυθμού βροχοπτώσεως και της ισχύς στην τάση των Laser-Link χρησιμοποιήθηκε το εκθετικό μοντέλο τεσσάρων παραμέτρων f(x)=a*exp(b*x)+ c*exp(d*x) μετά από πειραματισμούς και με άλλα μοντέλα. Συγκεκριμένα στο Κεφάλαιο 1ο παρουσιάζεται ο τρόπος λειτουργίας των Radar αλλά και τρόποι μέτρησης του ρυθμού βροχοπτώσεως και γενικά της βροχής με την χρήση βροχόμετρων. Ακόμα αναφέρονται γενικές έννοιες στην λειτουργία των ασυρμάτων δικτύων όπως και στα ασύρματα δίκτυα με την χρήση Laser-Link. Στο Κεφάλαιο 2ο παρουσιάζεται η επίδραση των περιβαλλοντικών παραμέτρων στις τηλεπικοινωνίες όπως αυτοί της βροχής, της υγρασίας, της χιονοπτώσεως αλλά και λόγο σωματιδίων. Αναφέρονται ήδη υπάρχουσες σχετικές μελέτες για την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων στην ισχύ των σημάτων τηλεπικοινωνίας και συγκεκριμένα παρουσιάζονται αναλυτικά τα μοντέλα της ITU (International Telecommunication Union) και του Crane. Τέλος στο Κεφάλαιο 3ο γίνεται λεπτομερής παρουσίαση των δεδομένων της ισχύς της τάσεως των Laser-Link και του ρυθμού βροχοπτώσεως όπως και όλης της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε με την βοήθεια του προγράμματος Matlab 2008b. Αναλύεται η χρήση του εκθετικού μοντέλου στην εξαγωγή προσαρμογών και παρουσιάζονται τα διαγράμματα συσχέτισης μεταξύ ρυθμού βροχοπτώσεως και ισχύς της τάσεως των Laser-Link όπως και αντίστοιχοι πίνακες που παρουσιάζουν την συσχέτιση αυτή αλλά τις εκτιμήσεις που βρέθηκαν.