Ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικότητας στον εργασιακό χώρο : - Μουσέλλης, Αναστάσιος (2008)
Στο πλαίσιο της εργασίας αυτής εξετάζονται τα ζητήματα ιδιωτικότητας που δημιουργούνται από τη χρήση μέτρων ασφάλειας στους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις. Η ανάγκη για προστασία των πόρων των πληροφοριακών τους συστημάτων, οδηγεί τις επιχειρήσεις να εφαρμόζουν μέτρα ασφάλειας, τα οποία όμως συχνά παραβιάζουν τα δικαιώματα ιδιωτικότητας των εργαζομένων. Η ιδιωτικότητα αποτελεί μια δύσκολη έννοια αφού δεν έχει καθορισμένο όριο και έχει διαφορετική σημασία για διαφορετικούς ανθρώπους ανάλογα με την κουλτούρα τους. Θα δούμε ότι η ιδιωτικότητα στο χώρο της εργασίας είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί αφού υπάρχει μια αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων που διαχειρίζονται διαφορετικά δικαιώματα και συμφέροντα. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, η ανάπτυξη της πληροφορικής καθώς και το διαδίκτυο έχουν επιφέρει πρωτόγνωρες αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία, στις εργασιακές σχέσεις, στις συναλλαγές και σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας και της ανθρώπινης επαφής. Σημαντική απειλή για τη προστασία της ιδιωτικότητας των εργαζομένων είναι η διαρκής και επιταχυνόμενη εξέλιξη και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών με υψηλή επικινδυνότητα για την ιδιωτικότητα. Παράλληλα η σύγχρονη δομή και η φύση του εργασιακού χώρου έχει επιτρέψει σε ένα σύνολο από τεχνολογίες να παραβιάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό το δικαίωμα της ιδιωτικότητας του εργαζόμενου στον τόπο εργασίας του. Στο παρόν σύγγραμμα αρχικά δίνονται οι ορισμοί της ιδιωτικότητας και της ηλεκτρονικής παρακολούθησης των εργαζομένων. Πέρα από τους λόγους ασφάλειας οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν εργαλεία και συστήματα παρακολούθησης για ορισμένους άλλους λόγους που εξετάζουμε. Παράλληλα αναφέρουμε όλες τις αρνητικές πτυχές και επιπτώσεις της ηλεκτρονικής παρακολούθησης των εργαζομένων. Στη συνέχεια περιγράφονται οι μηχανισμοί, τα εργαλεία και τα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου που εφαρμόζονται στο χώρο εργασία με αποτέλεσμα να διακυβεύετε το δικαίωμα του εργαζόμενου στην ιδιωτικότητα. Στο πέμπτο κεφάλαιο της εργασίας παρουσιάζονται τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά των ευρύτερα χρησιμοποιούμενων εργαλείων, πρωτοκόλλων και υπηρεσιών προστασίας της ιδιωτικότητας. Οι μηχανισμοί αυτοί, γνωστοί και ως Τεχνολογίες Ενίσχυσης της Ιδιωτικότητας (Privacy Enhancing Technologies-PETs) μπορούν να αξιοποιηθούν για τη προστασία της ιδιωτικότητας όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και ευρύτερα των πολιτών. Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα αντιμετώπισης των απειλών ιδιωτικότητας, τα τεχνολογικά ζητήματα εφαρμογών ασφάλειας και το μέτρο ικανοποίησης των απαιτήσεων των εργαζομένων και των εργοδοτών παραθέτουμε ένα σύνολο από προτάσεις και συστάσεις επίλυσης των ζητημάτων ιδιωτικότητας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας.