Ενσωμάτωση μηχανισμών πιστοποίησης σε πρωτόκολλα συμφωνίας κλειδιού ομάδας : - Κακαρούδης, Πασχάλης (2009)
Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη ορισμένων μηχανισμών ασφάλειας για πρωτόκολλα συμφωνίας κλειδιού ομάδας. Η εγκαθίδρυση ενός κοινού μυστικού κλειδιού παίζει σημαντικό ρόλο στην ασφαλή επικοινωνία μεταξύ των μελών μιας ομάδας και μπορεί να επιτευχθεί με την χρήση πρωτοκόλλων συμφωνίας κλειδιού ομάδας. Τα περισσότερα όμως από αυτά τα πρωτόκολλα δεν παρέχουν κάποιο μηχανισμό πιστοποίησης για τα μέλη της ομάδας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα πρωτόκολλα αυτά να είναι ασφαλή μόνο απέναντι σε παθητικού τύπου επιθέσεις. Εφαρμόζοντας όμως πάνω στα πρωτόκολλα αυτά ορισμένους αλγόριθμους, μεταγλωτιστές, που ενσωματώνουν στα πρωτόκολλα μηχανισμούς πιστοποίησης μπορούν να καταστούν ασφαλή τόσο σε παθητικού όσο και σε ενεργού τύπου επιθέσεις.Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται μελέτη τριών τέτοιων αλγόριθμων. Οι αλγόριθμοι αυτοί ενσωματώνονται σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα συμφωνίας κλειδιού ομάδας και γίνεται αξιολόγηση των πρωτοκόλλων που παράγονται για το υπολογιστικό, επικοινωνιακό και ενεργειακό κόστος τους με στόχο μία συγκριτική μελέτη της αποδοτικότητας των τριών μηχανισμών.