Πρότυπη υλοποίηση και αξιολόγηση παραμέτρων αρχιτεκτονικής εξισορρόπησης φόρτου σε περιβάλλοντα SIP : - Κεχαγιάς, Βασίλης (2008)
Η υπηρεσία Voice over IP (VoIP) χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο του Διαδικτύου (Internet Protocol) για να μεταφέρει τηλεφωνικές συνομιλίες, μετατρέποντας τη φωνή σε πακέτα δεδομένων.Παράλληλα, η υπηρεσία Voice over IP αποτελεί μέρος των υπηρεσιών μετάδοσης σε πραγματικό χρόνο, η οποία τείνει να αντικαταστήσει τη συμβατική τεχνολογία του τηλεφώνου ανατρέποντας τα δεδομένα και τις τιμές των τηλεφωνικών υπηρεσιών παγκοσμίως. Στόχος της συγκεκριμένης εργασίας είναι η δημιουργία και η εκτίμηση της απόδοσης (performance evaluation) μιας πρότυπης αρχιτεκτονικής εξισορρόπησης φόρτου εργασίας (load balancing architecture) ειδικά για SIP εξυπηρετητές (Servers). Το Session Initiation Protocol (SIP) είναι ένα από τα αναδυόμενα πρωτόκολλα αρχικοποίησης σύνδεσης για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών διαμέσου του Διαδικτύου. Είναι επίσης γνωστό πως το συγκεκριμένο πρωτόκολλο δε χρησιμοποιεί ειδικά διαμορφωμένους μηχανισμούς ασφάλειας για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις ασφάλειας που δημιουργούνται, αλλά αξιοποιεί ήδη υπάρχοντες γνωστούς μηχανισμούς ασφάλειας, όπως τα πρωτόκολλα SSL, IPsec και ο μηχανισμός S/MIME. Με βάση το σενάριο της εργασίας, όταν ένας SIP πελάτης αιτείται την αρχικοποίησης μιας κλήσης SIP, μια δικτυακή οντότητα που καλείται SIP Balancer, εκτελεί μια διαδικασία επιλογής του περισσότερου προτιμητέου SIP server για να την εξυπηρετήσει, βασιζόμενος: 1)Στα διαθέσιμα DNS SRV records των SIP servers 2) Σε διάφορες μετρήσιμες παραμέτρους φόρτου εργασίας (workload metrics), οι οποίες συλλέγονται από τους υπάρχοντες SIP proxy servers που λειτουργούν στο συγκεκριμένο υποδίκτυο. Οι παράμετροι αυτοί μπορεί να είναι: ο φόρτος του κάθε SIP server (memory consumption, overall workload, κλπ), οι κλήσεις που εξυπηρετεί, η δικτυακή απόστασή του, και τα συνολικά χαρακτηριστικά του υλικού του. Στην παρούσα διπλωματική καταγράφονται και αναλύονται όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη μελέτη, το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της υπηρεσίας διαμοιρασμού φορτίου και περιγράφεται λεπτομερώς η λύση που υιοθετήθηκε και υλοποιήθηκε. Αρχικά, γίνεται μία αναφορά στα γενικότερα συστήματα εξισσορόπησης φόρτου που υπάρχουν σε διάφορες υπηρεσίες. Στην συνέχεια περιγράφεται η υπηρεσία VoIP και το πρωτόκολλο SIP. Ακολούθως αναλύονται γενικότερα σχήματα εξισσορόπησης φόρτου καθώς και του μοντέλου που υλοποιήθηκε. Εξετάζεται διεξοδικά ο λόγος υιοθέτησης αυτού του μοντέλου, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και οι τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίστηκαν. Επιπλέον παρουσιάζεται ο SER (Sip Express Router) και οι επιμέρους λειτουργίες του και παραθέτετε ο κώδικας και οι μετρήσεις απόδοσης και ποιότητας της υλοποιημένης υπηρεσίας. Τέλος παρουσιάζονται όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις που έλαβαν χώρα στον Balancer αλλά και στους SIP Proxy ενώ επεξηγούνται οι τροποποιήσεις στην συνολική αρχιτεκτονική του συστήματος.