Κατηγοριοποίηση άποψης κειμένου για συγκεκριμένες οντότητες : - Κουλουμπής, Ευθύμιος (2008)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται το πρόβλημα της εκτίμησης του προσανατολισμού της άποψης ενός κειμένου για συγκεκριμένες οντότητες. Οι βασικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αυτόματη κατάταξή του, σε τρείς κατηγορίες (αρνητική, θετική, ουδέτερη) στηρίζονται σε γλωσσικά χαρακτηριστικά του κειμένου και μηχανική μάθηση. Η προσέγγιση του προβλήματος στηρίζεται στη χρήση του αλγόριθμου ταξινόμησης SVM (Support Vector Machines), ο οποίος σύμφωνα με τα συμπεράσματα προηγούμενων εργασιών έχει καλές επιδόσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Η εργασία μελετά τρόπους εκμάθησης του ταξινομητή SVM με την εξαγωγή χρήσιμων όρων από το σώμα των κειμένων. Επίσης, για λόγους πληρότητας και ορθότητας υλοποιήθηκαν δύο ταξινομητές ένας για θεματική κατηγοριοποίηση σε επίπεδο κειμένου και ένας για κατηγοριοποίηση άποψης σε επίπεδο πρότασης. Πέραν αυτών των μεθόδων χρησιμοποιούνται και μέθοδοι εξαγωγής πληροφορίας για την δημιουργία θεματικής οντολογίας καθώς και τον εντοπισμό οντοτήτων. Οι μέθοδοι που αναπτύχθηκαν επικεντρώνονται στην ταξινόμηση εκτεταμένων και καλά δομημένων κειμένων, όπως οι κριτικές ταινιών, αλλά δοκιμάστηκαν και σε επίπεδο προτάσεων. Στην περίπτωση των κειμένων η απόδοση των ταξινομητών ήταν ικανοποιητική. Από τα πειράματα φάνηκε ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την κατηγοριοποίηση προτάσεων ήταν αποτελεσματικοί και θα μπορούσαν να αποδώσουν καλύτερα με τη χρήση πιο εξειδικευμένων μεθόδων, όπως η συντακτική ανάλυση κειμένου.