Ευκαιρίες και προκλήσεις της υποχρεωτικής εφαρμογής των συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης στον ελληνικό χώρο : - Αντωνίου, Αναστασία (2006)
Τα Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ), όπως το διεθνές πρότυπο ISO 14001 και το Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης EMAS, είναι εθελοντικά εργαλεία και εφαρμόζονται από τις επιχειρήσεις για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής και λειτουργικής τους απόδοση. Πρόσφατα, μια νέα ελληνική νομοθεσία υποχρεώνει όλες της επιχειρήσεις Υψηλής Όχλησης να εφαρμόσουν τέτοια συστήματα με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται η φύση τους. Με την πτυχιακή αυτή εργασία διερευνάται κατά πόσο αλλάζει η υφιστάμενη κατάσταση των επιχειρήσεων, η περιβαλλοντική, λειτουργική και οικονομική απόδοση τους και η συμμόρφωση με τη νομοθεσία. Για τη διεύρυνση αυτού του ερευνητικού ερωτήματος πραγματοποιήθηκε αρχικά βιβλιογραφική ανασκόπηση. Στη συνέχεια, έλαβε χώρα η εμπειρική έρευνα σε ένα δείγμα πιστοποιημένων επιχειρήσεων (κατά ISO 14001, EMAS) στον ελληνικό χώρο. Τέλος, αναφέρονται ενέργειες που μπορούν να πραγματοποιηθούν ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής εφαρμογής των ΣΠΔ.