Αποτίμηση options σε διακριτό χρόνο με τη χρήση των διαχειριστικών εξόδων : - Αλμπέρτη, Μαρία (2008)
Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να παρουσιάσει την αποτίμηση των δικαιωμάτων (options) σε διακριτό χρόνο με τη χρήση του διωνυμικού και του τριωνυμικού δέντρου. Σύμφωνα με το Merton από το μοντέλο των Cox, Ross και Rubinstein θεωρούμε ένα μοντέλο με δύο χρονικές περιόδους σε διακριτό χρόνο στο οποίο οι αλλαγές της τιμής της μετοχής ακολουθούν τη διωνυμική κατανομή. Το μοντέλο αυτό είναι η περίπτωση του κεφαλαίου ΙΙ.Στο μοντέλο των Cox, Ross και Rubinstein έχουμε την ύπαρξη των διαχειριστικών εξόδων όπου υποθέτουμε ότι προμήθεια πληρώνεται σε κάθε αγορά ή πώληση της μετοχής και η προμήθεια αυτή είναι μία fixed αναλογία σε ποσό των ευρώ. Στο κεφάλαιο ΙΙΙ εισάγουμε το τριωνυμικό μοντέλο όπου ο επενδυτής σε ορισμένη χρονική περίοδο και σε ορισμένη κατάσταση κινείται σε τρεις διαφορετικές τιμές μετοχής. Σε κάθε περίπτωση μοντέλου θέλουμε να κατασκευάσουμε μία στρατηγική που θα αναπαράγει ακριβώς την απολαβή στο option, όπου αυτή είναι δυνατή. Με αυτή τη στρατηγική επιδιώκουμε να αντισταθμίσουμε (hedging) τον κίνδυνο δηλαδή να εξαλείψουμε την πιθανότητα κέρδους ή ζημίας. Το χαρτοφυλάκιο δεν πρέπει να είναι arbitrage (πληρότητα αγοράς) και για το λόγο αυτό αποκλείουμε τις δυνατότητες αυτές.