Ανάπτυξη διαδικτυακής πύλης (Portal) με χρήση του σημασιολογικού ιστού (Semantic web) : - Παπαλεξανδράτος, Γεώργιος (2008)
Το αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη μιας διαδικτυακής εφαρμογής και παρουσίασής της μέσω μιας πύλης (portal), η οποία να επιτρέπει την παρουσίαση των δεδομένων μιας οντολογίας με τρόπο κατά τον οποίο ο χρήστης θα επωφελείται των πλεονεκτημάτων του Σημασιολογικού Ιστού γενικότερα. Η εφαρμογή που αναπτύχθηκε αποτελεί ακριβώς μια τέτοια υπηρεσία Web. Συγκεκριμένα, κληθήκαμε να αναπτύξουμε μια εφαρμογή, η οποία να επιτρέπει στο χρήστη της υπηρεσίας να κάνει πλοήγηση, αναζήτηση, εισαγωγή και διαγραφή δεδομένων από μια οντολογία, εξάγοντας σημασιολογική γνώση και παρουσιάζοντάς τη μέσω δικτύου. Κύριο στόχο αποτέλεσε το να κρύψουμε τελείως από τον χρήστη τον τρόπο με τον οποίο εξάγεται η πληροφορία που επιθυμεί, απαλλάσσοντάς τον από περιττές γνώσεις (όσον αφορά στη χρήση του συστήματος ή πως αυτό λειτουργεί). Όλα γίνονται με ένα διαφανή για εκείνον τρόπο. Η προσπάθειά μας τέλος επικεντρώθηκε στο να υλοποιήσουμε ένα αυτοματοποιημένο και πλήρες σύστημα, το οποίο θα παρέχει όσο το δυνατό πιο εύχρηστες και λειτουργικές υπηρεσίες και το οποίο είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί για διάφορες οντολογίες, εκτός της αρχικής οντολογίας που περιέγραφε το Aegean Univerisity (MScProgram.owl) και ήταν η βάση από την οποία ξεκίνησε το project.