Στατιστική ανάλυση μετεωρολογικών δεδομένων, εκτίμηση ακραίων φαινομένων βροχόπτωσης και ξηρασίας : - Βασιλάκου, Κωνσταντία (2010)
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι μια περεταίρω ανάλυση των δεδομένων δυο μετεωρολογικών σταθμών, του Ελληνικού και της Νέας Φιλαδέλφειας του Νομού Αττικής έτσι ώστε να γίνουν περισσότερο κατανοητά τα διάφορα χαρακτηριστικά των μεταβλητών αυτών μέσω της στατιστικής και ειδικότερα κάποιων στατιστικών μέτρων. Επιπλέον, ο βασικός σκοπός της μελέτης των μοντέλων για χρονικές σειρές είναι η πρόβλεψη. Η πρόβλεψη των μελλοντικών τιμών μιας παρατηρούμενης χρονοσειράς είναι σημαντικό πρόβλημα για πολλές εφαρμογές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ασχοληθήκαμε με την πρόβλεψη της βροχόπτωσης χρησιμοποιώντας το αυτοπαλινδρομικό μοντέλο ARIMA. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν ήταν ικανοποιητικά έχοντας μια πρόβλεψη για τα επόμενα δέκα χρόνια. Ένας ακόμα σκοπός της μελέτης είναι η εκτίμηση της ξηρασίας στις περιοχές που βρίσκονται οι μετεωρολογικοί σταθμοί. Για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός επιλέχθηκε ο δείκτης ξηρασίας SPI ως ο καταλληλότερος και χρησιμοποιήθηκε διότι η μόνη παράμετρος που χρειάζεται είναι η βροχόπτωση και η θερμοκρασία.