Εργονομικός σχεδιασμός τρίτροχου οχήματος πόλης με εφαρμογή της θεωρίας αξιωματικού σχεδιασμού : - Κλαυδιανός, Διονύσιος (2008)
Εργονομική μελέτη και ανασχεδιασμός της θέσης οδήγησης και της θέσης του συνοδηγού για το τρίτροχο όχημα πόλης Bercar. Το Bercar σχεδιάστηκε το 2002 στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας του Παναγιώτη Καρρά, στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στον Τομέα Ρευστών, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γεωργίου Μπεργελέ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σε ένα πρώτο στάδιο, γίνεται καταγραφή τις εξελικτικής πορείας των τρίτροχων οχημάτων καθώς επίσης και των μηχανισμών πλαγιάσματος, για να αποκτήσουμε μία γενικότερη αίσθηση γύρω από τον σχεδιασμό και τις δυνατότητες των οχημάτων που φέρουν τους μηχανισμούς αυτούς. Στη συνέχεια, μετά τον καθορισμό του ακριβούς αντικειμένου μελέτης, εισάγεται μία νέα σχεδιαστική μέθοδος, η μέθοδος του αξιωματικού σχεδιασμού. Η μέθοδος αυτή βοηθά στην ανάδειξη επιμέρους εργονομικών αλλά και σχεδιαστικών προβλημάτων και συγχρόνως δίνει την δυνατότητα μίας συνολικής εποπτείας του σχεδιασμού με έναν ιεραρχικά δομημένο τρόπο. Σε δεύτερο στάδιο, ακολουθώντας την μεθοδολογία του αξιωματικού σχεδιασμού, γίνεται μία πρώτη αποτύπωση των ήδη κατασκευασμένων τμημάτων του οχήματος με την μέθοδο της ανάστροφης μηχανικής σε προγράμματα τρισδιάστατης μοντελοποίησης και καταγράφονται όλες οι δυνατότητες και οι περιορισμοί που αναδύονται από τον αρχικό σχεδιασμό για την μετέπειτα εξέλιξη του οχήματος. Στη συνέχεια, αναλύοντας τις στάσεις αυτές επιλέγεται τελικά η βέλτιστη στάση του οδηγού και εν συνεχεία του συνοδηγού για το όχημα της μελέτης. Με τα δεδομένα τις εμβιομηχανικής σχεδιάζονται οι ζώνες άνεσης των πληθυσμών, που θα συμπεριληφθούν για την επίλυση των προβλημάτων εργονομίας, με σκοπό την άυξηση του ποσοστού τομής τους, βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο τις συνθήκες τέλεσης του καθήκοντος της οδήγησης για το σύνολο του πληθυσμού. Ακολουθεί διερεύνηση των μορφολογικών στοιχείων των θέσεων, του τιμονιού και των υποβοηθημάτων πρόσβασης του οχήματος. Στο τρίτο και τελικό στάδιο, σχεδιάζονται όλα τα τμήματα που αποτελούν την θέση του οδηγού και του συνοδηγού καθώς και όλα τα επιμέρους στοιχεία με την βοήθεια εφαρμογών τρισδιάστατης μοντελοποίησης. Παράλληλα για την ενοποίηση όλων των παραπάνω γίνεται προσπάθεια σχεδιασμού του κελύφους του οχήματος με προσωπικές στιλιστικές και σχεδιαστικές επιλογές, αλλά και του σκελετού.